En fest

Hej på er!
Omvälvande dagar har det varit. Igår var det tycka-synd-om-mig-själv-för-att-jag-är-döende-i-pesten-allra-minst-dag. Idag vaknade jag sjuk som vanligt men blev övertalad av sambon att genomföra dagens planer ändå.
Så vi for till hans hemtrakter så att jag kan gå på hopp-meeting och andas lite hästlukt. Jag tror att jag kan bita ihop och ha roligt ändå. Jag behöver ha något roligt att tänka tillbaka på den här sommaren ändå.
Och när jag fick pusta ut en stund i sambons systers flickrum som jag får låna i helgen, kände jag verkligen hur lugnet for igenom mig i takt med lantluften.
I kväll är det ryttarfest med tacobuffe, och jag ska ha kul. Sedan ska jag sova gott i skönaste flickrumssängen och sedan ska jag titta på hästhoppning tills jag spyr.
Kunde vara värre.
Nja

Mår väl inte helt hundra.
Har mest tillbringat dagen med att tycka synd om mig själv och stappla mig fram på mini-promenad som en tant med rullator fast utan rullator.
Avgiftningssymtom? Förvärrad sjukdom? Uråldrig förbannelse?
Just nu vet vi ingenting.

Känner att jag har blivit väldigt avtrubbad i min oro. Särskilt nu när jag faktiskt hittat ett avvikande värde efter lusläsning av provsvaren.
Och så kan vi ju inte ha det. Vad är livet utan lite hypokondri liksom?
Så jag tar nog och åtgärdar den saken genom ett par avsnitt av "House MD".
Vi hörs i morgon!
Det räcker inte!

Fick denna kommentar på ett tidigare inlägg:
 
"Så himla bra! Jag är jätteintresserad av stenålderskost, men tyvärr så känns det inte riktigt försvarsbart eftersom vi inte har tillräckligt med resurser för att alla skulle äta stenålderskost och det känns så svårt att förespråka något som inte skulle fungera om alla gjorde det..."
 
Och det som omskrivs är viktigt, och värt att diskutera, så jag tänkte att vi kunde göra det nu!
 
För det första så avser beräkningarna om att maten inte skulle räcka till alla främst äkta stenålderskost. Det vill säga viltkött, rötter, fröer, bär och annat som man samlar själv från naturen.
Men jag och i stort sett alla andra som säger sig följa denna filosofi äter i själva verket en modifierad variant där grönsakerna är odlade och köttet kommer från bondgårdar (dock ska det helst vara naturbeteskött).
Tar man hänsyn till detta får man fram helt andra siffror.
 
För det andra - vad är alternativet?
Att fortsätta med en kosthållning som gör oss allt sjukare? Att fortsätta förgifta våra djur genom att ge dem skitmat, och sopa igen spåren med antibiotika? Att fortsätta förstöra miljön genom spannmålsproduktion?
Spannmålsodling bidrar kraftigt till ökenutberedning och erosion, och berövar dessutom gräsbetarna dess naturliga betesmarker. Vi behöver många fler gräsbetesdjur för att få en friskare natur, och för att minska utsläppet av växthusgaser. Och fler gräsbetesdjur får vi ju om fler personer efterfrågar det.
 
Vi är ute på svag is just nu. Dels eftersom vi helt har släppt kontakten med vårt arv och våra naturliga instinkter, och dels för att vi redan är allt för många på den här planeten.
Men vi kan göra mycket för att underlätta. Sluta slänga enorma mängder mat. Sluta överkonsumera. Sluta importera äpplen från Spanien när vi har drivor som ligger och ruttnar i våra egna trädgårdar. Efterfråga födoämnen med riktig näringsmässig kvalitet istället för bukfyllan vi nöjer oss med idag. Säppa ut våra kreatur i naturen, och låta dem växa sig stora och friska på riktig mat, medan de underhåller marker som i många fall ändå inte går att odla upp. Sluta laka ur jordarna genom hetsodling. Bidra i större grad till våra lantbrukare, så en större andel av oss har möjlighet att ägna sig åt matproduktion.
 
Självklart är det bekvämt att skylla på att maten inte skulle räcka, och det är väl därför det argumentet fått så stor genomslagskraft. Finner vi oss i det så kan vi ju lugnt fortsätta tugga på vår kära pasta och vårt antibiotikakryddade kött, och behöver inte alls konfronteras med att vi på så otroligt många sätt är ute på fel spår.
En ren stenålderskost kanske inte kan försörja hela planeten.
Men då får vi hitta en variant som kan det.
 
 

  • Till bloggens startsida
  • RSS 2.0