Kostskolan - The basics!

Jag fick en fråga av läsaren Matilda, och de lyder så här:
 
Åh, skönt att någon mer håller med haha.

Du som verkar bra på kost, vad hade du ätit om du var som mig? Jag är nog en fett/ptoteintyp i grunden.
Jag har aldrig gillat bröd, pasta, ris, socker osv, jag älskar fett och salt. Jag mår bättre av det men inte kan jag väl bara sitta och äta fett?
Jag får magkatarrskänslor av pasta och vit bröd. Ska jag bli mätt på en frukost så krävs det 250 g 10%kvarg, äggröra, bacon, avocado och liknande. Skulle däremot kunna äta 25 rostade mackor med marmelad utan att märka att jag ens ätit, Förutom att jag skulle må skit!

Jag rör mig mycket, har mycket muskler som är stora, jag är alltid hungrig och jag äter typ precis vad jag vill och hela tiden. Men vill äta saker som känns vettiga och håller mig mätt. Hjälp!
 

Först och främst vill jag för sakens skull klargöra att jag inte är utbildad inom detta, och svarar alltså som kostintresserad privatperson.
 
Precis som du är inne på, så verkar ju din kropp vara väldigt duktig på att informera dig om vad du ska äta och inte äta. Du har tur - det är inte allas kroppar som markerar så tydligt.
 
Att bara sitta och äta fett är ju ganska dumt. Fett innehåller ju inte allt det vi behöver få i oss varje dag.
Eftersom du förmodligen har ett stort energibehov, är det viktigt att du ser till att inte fylla upp värdefull plats i magsäcken med näringsfattig bukfylla, som pasta och bröd ju är.
Du behöver verkligen nöta in begreppet "energitätt". Det ska vara så mycket energi som möjligt i en så liten matmängd som möjligt.
Då kan du få i dig tillräckligt mycket energi utan att behöva äta hela tiden.
Just därför är det bra att äta fett, eftersom det innehåller nästan dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater. Det håller dig också mätt längre.
Tänk inte på om fettet är mättat eller inte, utan tänk på vilken kvalité fettet har. Animaliskt fett ska vara naturligt och så obehandlat som möjligt. Vegetabiliska oljor ska vara kallpressade.
 
Men om du bara är ute efter energitäta livsmedel kan det snart bita dig i foten. Det du ska göra är att slå två flugor i en smäll, och inte bara jaga energitäta livsmedel, utan också näringsrika sådana.
De flesta bär och grönsaker som växer ovan jord är näringstäta. Därför bör du äta en stor hög sådana till minst ett av dagens mål. Gröna bladgrönsaker är rena hälsopillren. Så det är bara att frossa vilt av färsk spenat, ruccola och liknande. Glöm inte bort blasten från de flesta rotsaker heller (googla om du är osäker). Det är bättre både för miljön och för hälsan att den hamnar i salladen istället för sophinken.
 
Att äta för mycket socker är inte bra, och det gäller även fruktos. Lite frukt ibland är OK, men det ska snarare ses som en guldkant på tillvaron än en bas. Oroa dig inte för vitaminerna - det finns ofta mycket mer vitaminer i grönsaker.
Det finns många anledningar till att begränsa sockerintaget, men för dig är nog främst insulinvärdet relevant. När man äter socker höjs ju blodsockret, och då skickar kroppen ut bland annat insulin för att sockret ska komma in i musklerna, eller lagras som fett och plack om det blir för mycket.
Ett av problemen med detta är att insulin också hämmar produktionen av ett av kroppens viktigaste tillväxthormon, hGH. Detta hormon styr bland annat musklernas återhämtning och många reparationsprocesser i kroppen.
 
Kött är en bra proteinkälla av många skäl, och kan också innehålla en del bra fett och vitaminer, men man behöver egentligen inte äta mer än man gör enligt tallriksmodellen. Variera gärna typen av kött, och ät inte bara kött från stora djur utan även små. Man måste heller inte äta kött varje dag.
 
Ägg är rena näringsbomberna. De innehåller ju alla ämnen en kyckling behöver för att växa från embryo till kläckningsfärdig.
Men ät inte råa ägg (populärt att hälla i smoothies), för kroppen har svårt att ta upp proteinet i den formen.
 
Jag skulle också rekommendera dig att i så stor utsträckning som möjligt handla ekologiskt och närproducerat.
Kött kan man ofta köpa i "köttlådor" från ekologiska lantbruk, med glada köttdjur som fått beta den mat de är anpassade för och inte utfodrats med skit. Google is your friend!
Fördelen för dig med ekologisk mat är bland annat att den ofta är mer näringstät, och dessutom innehåller en betydligt mindre mängd gifter (besprutningsmedel, gödningsmedel etc.)
Dessa gifter påverkar din kropp på ett sätt vi ännu inte vet, och dessutom försämrar de kroppens näringsupptag och återhämtning.
Handlar du efter säsong så blir det billigare.
 
Mjölkprodukters vara eller icke vara är en omtvistad fråga, och jag är själv rätt kluven. Det är inte bara laktosen som kan ställa till problem, utan också mjölkproteiner i sig. Men om du tål mjölk så är det ofta en bra fettkälla.
Många menar att ohomogeniserad mjölk (där man inte har slaigit sönder de små fettklumparna) är bättre och mer lämpad för kroppen. Sådan mjölk kan köpas i vanliga affärer och heter ofta typ "Gammeldags lantmjölk". Det påstås också att opastöriserad (icke upphettad) mjölk är den rätta vägen, men det är lite mer extremt och svårt att få tag på på ett lagligt sätt. Det finns nämligen en liten risk för att det finns läbbiga mikroorganismer i opastöriserad mjölk. Pastöriseringen gör dock att viktiga näringsämnen och vitaminer försvinner.
Det sägs också att getmjölk är bättre än komjölk.
 
 
Då kan man ju fundera på hur man pusslar ihop allt detta.

Om man inte vill köra periodisk fasta, typ 16:8 eller 5:2 (vilket är bra för kroppen om man ser till att undvika att försätta sig i ett tillstånd av svält, men det kan jag skriva mer om en annan gång), tycker jag att man kan låta frukost, lunch och middag utgöra bas, och variera matmängd efter aptit och behov (lyssna på kroppen). Man kan också stoppa in snacks och mellanmål i menyn vid behov.
Om jag äter tre mål brukar jag laga dubbla portioner till middag, och spara en portion till morgondagens lunch. 
Nu kör jag 16:8 sedan ett bra tag tillbaka (äter inget från åtta på kvällen till tolv dagen efter) så jag äter bara "frukost" och middag.
 
Förslag på frukost och mellanmål (anpassa storlek på portion)

fullfet kvarg med bär, avocado med hemgjord räkröra eller aioli, kokta ägg, omelett, bacon och ägg, fetaostsallad med tomat och rödlök, keso, ost- och skinkrullar, whoopsies med pålägg
 
Förslag på lunch och middag
 
fylld aubergine, fylld paprika, lasagne med plattor av zucchini eller aubergine med kokosmjölsbechamelsås, stekt lax på grönsaksbädd, riven zucchini med köttfärssås, nötpanerad spätta med citronmarinerad broccolisallad, ugnsgratinerade grönsaker med köttbit och kryddsmör, kyckling med soltorkade tomater, oliver och fetaost, tacosallad (taco utan bröd)
 
Förslag på mellanmål och snacks

ostchips (ostskivor som smält i ugn och stelnat), chips av kål, rättika eller skivade grönsaker, ugnstorkade grönsaksstavar, grönsaksstavar med dipp eller guacamole, räkor med aioli, oststavar, ett par bitar mörk choklad, tandpetare med en tärning fetaost och en halv babytomat, rullar med lufttorkad skinka och färskost och oliv, kronärtskocka
 
 
 
 
 

Lite sjukdomshistoria!

 Skrivet 2/6 2013
 
Kom på att jag pratat en hel del om att jag ska till läkaren hit och dit under vintern och våren, men jag pratar inte alls mycket om vad jag faktiskt ska göra där, och hur tankegångarna går. Och varför inte liksom?
Det spelar ju ingen roll om det visar sig att våra gissningar varit fel (vilket ju har hänt några gånger).
I alla fall, här är de diagnoser vi har övervägt (och kasserat) tillsammans med läkare (i kronologisk ordning):
 
Hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) (ströks då jag har ett TSH på 1,4 (perfekt värde alltså))
 
Blodsjukdom (ströks då jag har perfekta blodvärden)
 
Virusinfektion (ströks då jag hade perfekta blodvärden, och inga tecken på infektion)
 
Lågaktivt virus som dvalar/bryter ut i cykler (ströks då kroppen skulle ha bearbetat det själv på någon månad)

Utbrändhet/utmattningsdepression (ströks av psykiater då jag inte har några psykiska symtom utan bara somatiska (kroppsliga))
 
Binjurebarksinsufficiens (Addison eller sekundär) (ströks eftersom jag har ett morgonkortisol på strax över 500 (perfekt värde))
 
Underfunktion av bisköldkörtel (ströks då jag även där hade perfekta värden)
 
 
Vi har som ni ser avverkat en del och jag är väl lite av ett "medical mystery".
Mina huvudsymtom är onormal trötthet, illamående till och från, värmevallningar och feberkänsla, allmän sjukdomskänsla, yrsel och dålig balans, muskel-och ledvärk framför allt i rygg, nacke och knän, karpaltunnelsyndrom och känselbortfall under enskilda tillfällen, ryckningar och ibland spasmiska anfall, försämrat korttidsminne och förvirring, onormalt lång återhämtningstid från ansträngning.
En del av symtomen är bara eller till större del förekommande på höger kroppshalva.
Många av symtomen kommer och går och finns alltså inte där hela tiden.
 
Låter rätt creepy va?
 
Just nu funderar vi ju så klart på om det kan vara något fel i huvudet på mig, och jag skulle gärna vilja göra en hjärnröntgen.
(Men att gå via dagens sjukvårdssystem är som att springa genom sirap.)
 
En annan diagnos jag funderat på till och från under våren men lite extra starkt nu är borrelia. Och då neuroborrelios.
En gammal borrelia som legat obehandlad och angripit centrala nervsystemet.
 
Vi får se vad Farbror Doktor säger på fredag helt enkelt!
 
 
 

Om min sjukdom

Här kommer jag snart skriva mer om min sjukdom och berätta hur den yttrar sig, hur min resa sett ut och vad vi har för teorier.
 
 
 
 
Tills dess kan ni spana in kategorin "Min mystiska sjukdom" där jag har samlat inlägg om just min sjukdom.

  • Till bloggens startsida
  • RSS 2.0