Matsmart

Fick en fråga av Matilda, och frågan krävde ett väldigt långt svar.
 
Klickar ni på bilden nedan får ni läsa det!
 
 

Julhandlingen

Hej folket!
 
Idag är en sån där dag när jag mår illa igen. Det är riktigt irriterande. Typ som när man är astrött och ska sova, men så är det någon liten mygga i rummet som surrar i bakgrunden.
Skulle pyssla lite i tvättstugan förut, men började darra av utmattning typ direkt. Yr i hövet är jag också.
Jag har ju stora planer idag. Eller, stora för att vara mig. Schemat säger att jag ska julpynta här hemma, och jag vill verkligen inte skjuta upp det till förmån för att vila, så det blir "det som inte dödar, det härdar" idag.
 
 
Något annat tänkte jag på.
Nämligen det här med julkalendrar som dyker upp både här och där i cyberspace.
Typ hela tiden går de ut på att man ska konsumera mer. Det är extrapriser, rabatter och shoppingtips. Eller så är det tävlingar, som vi ju alla förstår också fungerar som en reklampost för företaget som sponsrar.
Vad är det med december som gör att vi måste ge oss ut och shoppa hysteriskt?
Alltså jag fattar att man vill köpa julklappar, men varför den enorma vågen av nonsensprylar bara för att man skuldmedvetet vill toppa förra årets presenthög, eller får en kick av att sträcka fram sitt kort i kassan?
Jag gillar tanken med julklappar. Men tycker det är mycket bättre att lägga ner lite tanke och energi på gåvorna man ger. Det är ju trots allt ett sätt att säga "jag uppskattar dig, och känner dig väl". Jag tänker inte gå och idiothandla i alla fall. Jag har lurat och funderat i ett par månader på vad julklapparna ska bestå av. Vad skulle vara den perfekta presenten för just den personen? Något hen kanske inte skulle skaffa till sig själv, men som hen ändå skulle uppskatta och njuta av. Något som förmedlar min omtänksamhet och tacksamhet.
Det är en lite svårare och mer energikrävande modell, men också en mycket finare och mer genuin.
 
Och julkalendrar. varför måste de gå ut på att shoppa mer?
(Ja jag fattar att bloggarna får pröjs för det, men rent principiellt?)
Hade det inte varit så väldigt mycket mysigare med en bloggjulkalender som ger tips om vad man kan pyssla och fixa ihop till hemmet, presenthögen, godisskålen och julbordet? Gärna till stor del av saker man inte behöver betala för, som man hittar i sina förråd eller i naturen.
En pysseljulkalender som inte ger Panduro multipla förtjänstorgasmer?
Hade lätt velat fixa en sådan själv, men är lite för sjuk för att lita på att jobbet blir gjort. Och det är ju lite trist att bara få hälften av dagarna.
Kanske nästa år.
 
I morgon är det första advent. Så här såg det ut hos mig första advent...
 
...2011
 
 
...2012
 

Gastroskopi

Nu har jag överlevt ännu ett ökänt ingrepp, och börjar nyktra till rejält. Så jag tänkte att jag i vanlig ordning skulle berätta om det för att lugna er stackars små vettskrämda själar som kanske ska gå igenom det, eller bara stilla er andras nyfikenhet.
 
Jag kom in till sjukhuset vid elva, och vid 20 över blev vi inkallade.
Jag hade i vanlig ordning tillbringat lite för mycket tid på Flashback för att kunna vara något annat än vettskrämd, men försökte nog att inte visa det.
En trevlig sjuksköterska tog emot oss, berättade lite om ingreppet, ställde lite frågor till mig och gav mig en shot med någon vätska som skulle göra att det skummade mindre. Sedan frågade han om jag ville ha lugnande, och jag talade om att jag ville ha allt som fanns på avdelningen.
Så han satte en venkateter i armen på mig.
 
 
Sedan kom läkaren, och vi skulle sätta igång ganska snabbt.
De sprutade en bedövningsvätska i halsen på mig i två omgångar som smakade äckligt som tusan. Typ som man föreställer sig att det ska vara att svälja fönsterputs. Men sedan kändes halsen bedövad.
Jag fick lägga mig på sidan och fick en grej i munnen som jag kunde vila tänderna mot, så att jag inte skulle bita i slangen.
Vid det här laget var jag sjukt nervös, och låg nästan och skakade. Men då förstår ni, då kom tomtesprutan fram, och efter den tog det bara några sekunder så var jag helt tomtefierad.
 
Sedan minns jag inte så mycket mer. Jag minns vagt att något stort kördes ner i halsen på mig och att jag klöktes en del, och det var visserligen ganska obehagligt, men det var inte något jag direkt brydde mig om, för jag var waaay up in the clouds!
Sambon rapporterar att min kropp i alla fall inte alls verkade tycka om det, att jag kramade sönder hans hand och dregglade massor. Att jag tydligen fick en till tomtespruta någon gång under ingreppet, samt att min insida såg väldigt frisk och fin och "ascool" ut. (Jag ville också se, men han gick inte med på att filma tyvärr.)
När det var färdigt rullades jag iväg till tillnyktringsrymmet, och jag minns att jag låg och fnissade av glädje för att jag alltid velat åka sjukhussäng, och nu äntligen fick uppleva det.
Sedan flummade jag vidare en stund, och efter ett tag kom jag tillbaka till verkligheten igen.
Då kom läkaren in och talade om att allt såg finfint ut förutom ett litet bråck på övre magmunnen, och att de tagit prover för glutenintolerans.
Sedan fick jag vingla ut till bilen och åka hem.
Har varit tröttare än vanligt idag, men annars inget nytt.
 
 
Summa summarum, jag misstänker att det här är ett fruktansvärt obehagligt ingrepp utan droger i kroppen. Men med droger i kroppen tyckte i alla fall jag att det var piece of cake och jag hade kunnat göra en till i morgon om det skulle vara så.

  • Till bloggens startsida
  • RSS 2.0