Idas Dreadlocks-FAQ

 
 
Kan man tvätta håret med dreadlocks?
Ja, man inte bara kan utan bör tvätta håret regelbundet. Dreadlocks mognar snabbare ju renare och torrare de är, tvärt emot fördomen. Man bör tvätta sina dreads cirka 1-2 gånger i veckan med ett lämpligt schampoo.
 
Kan dreadlocks mögla?
Det är inte så vanligt, men det kan hända. För att dreadsen ska mögla krävs att de antingen är fuktiga för länge (att man inte låter dem torka ordentligt mellan tvättar), att det finns rester av vax, fett och dåligt valda hårprodukter i håret (vilket det inte ska göra) eller en kombination av dessa. Välvårdade, torra och rena dreadlocks möglar inte.
 
Vad händer om man får löss i sina dreadlocks?
Löss är en dreadheads nemesis, men det går att råda bot på. Eftersom man inte kan luskamma måste man helt enkelt vara betydligt mer envis och långdragen med det antilusmedel man väljer att använda. Som förebyggande åtgärd kan man använda mössa när man vistas i riskabla miljöer. Vissa menar att löss och ohyra föredrar vanliga hår framför dreads.
 
 
 
 
Är det sant att man hittade tusen nya insektsarter i Bob Marleys dreadlocks när han dog?
Nej.
 
Hur gör man dreadlocks?
De tre vanligaste metoderna är neglect (att helt enkelt sluta borsta håret), twist 'n' rip och backcomb.
Jag använde backcomb i kombination med virkning. Jag har inte använt vax, och kommer heller inte göra det i framtiden.
 
Måste man klippa av sina dreadlocks om man tröttnar på dem?
Nej, det måste man inte. Det går att kamma ut dem med mycket balsam och tålamod även om dreadsen är flera år gamla. Många väljer dock att klippa av dem för att det är snabbt och smidigt, och man kanske är sugen på en radikalt ny frisyr.
 
 
 
Hur länge kan man ha dreadlocks?
Man kan ha sina dreadlocks under resten av sitt liv om man vill det. Skillnaden mot vanligt hår är att dreads kan bli i princip hur långa som helst, i och med att man inte tappar något hår, så hårets växtcykel och genetiska längd tappar sin betydelse.
 
Kan man färga håret med dreadlocks?
Ja det går bra. Man måste bara vara extra noga med att få ut färgen ur dem!
 
 
 
Det kan hända att det kommer fler delar av det här inlägget i framtiden. Om ni undrar något så går det bra att ställa frågan i kommentarerna så ska jag svara så gott jag kan!
 
Bilderna är från pinterest (inte den på mig). Klicka på bilden för att komma till sidan.

Titt på sedan och då

Hej på er!
 
Här rullar livet på, och jag har många gånger tänkt på min lilla blogg, och att jag borde berätta för er vad som händer, och att jag bara ska diska först, och att jag visst glömde bort att blogga efter att jag diskade och så vidare.
 
I alla fall. Jag tror att jag har blivit lite sämre. Svårt att säga vad det beror på. Det kan vara för mycket fysisk aktivitet, eller årstiden (börjar misstänka att jag mår sämre i maj/juni av någon anledning) eller både och.
Det funkar ändå ganska bra att ha ett liv, men jag kraschar mycket lättare så jag får vara lite mer försiktig.
Jag hoppas att jag är bättre igen framåt hösten. Jag får nämligen fyra veckors semester i sommar, och dessutom på de bästa semesterveckorna.
Nu är det ju inte så betungande att jobba en liten stund tre dagar i veckan som jag gör, och för en frisk människa hade det väl i det närmaste varit tråkigt lite, men för mig har det varit en alldeles lagom utmaning. Ibland får jag sjukanmäla mig och stanna hemma och vila, men många gånger går det bra. Dock ska det bli RIKTIGT skönt med semester nu! Jag behöver få lite tid att ta det lugnt faktiskt.
 
Det blir nog mycket jobb med huset under semestern, men det är ändå annorlunda att gå hemma och skrota (vi ska ha en husvagn på tomten att bo i ganska mycket) och stryka på färg på någon planka än att behöva rodda hela gå-till-jobbet-projektet med tillpiffning, resor, fika och alla jag-ska-bara-ärenden på stan efteråt.
 
Nästa helg ska jag på bröllop. jag har peppat för det hela våren för det blir nog en hemskt rolig tillställning.
Dock är jag också lite nervös eftersom jag inte mår så bra och bröllopet äger rum typ 30 mil söderut och involverar två övernattningar på två olika platser samt en hel del festande och hålligång oavsett hur lugnt och alkoholfritt man tar det.
Men jag tänker på förra året när jag åkte till Stockholm (Dag 1) (Dag2+3). Då mådde jag verkligen piss veckan innan, och in i det sista var jag osäker på om jag ens skulle kunna åka. Men det gick ju faktiskt bra ändå (typ) och jag både överlevde och hade det roligt. Så jag får helt enkelt lita lite på reservtanken nästa helg tror jag. I morgon ska vi till ett köpcenter och shoppa gaaaaalet (haha nej, men vi ska handla ett par grejer till bröllopet och en hel del till husrenoveringen) och efter det ska jag ta det så lugnt som jag kan. Sedan gäller det på fredag. Håll tummarna för mig!
 
Här följer ett antal bilder som får visa hur livet har sett ut den senaste tiden:
 
Jag har...
 
...varit på Qvarnarps Byggnadsvårdsbutik (A.K.A himmelriket) och shoppat saker som rå linolja och trätjära samt spanat efter fönster.
 
 
...firat farfars hundraårsdag med paleo rabarberpaj och vaniljsås. (Farfar var med som spöke.)
 
 
...ätit långa helgfrukostar.
 
 
...firat dreadsens tremånadersdag!
 
 
 ...läst Sagan om Isfolket ute i gröngräset.
 
 
...jobbat lite med huset som ska flyttas.
 
 
...firat Alex inträde i köttätarnas värld med bland annat lax.
 
 
 ...provat ett oräkneligt antal klänningar för att finna något att ikläda min lekamen under kommande festligheter. (Antal klänningar jag köpt hittills: 0
Därav köpcenterbesök i morgon.)
 
 
...gjort ett nytt försök att hitta världens bästa dreadschampoo.
Resultatet återstår att se men doften är en klar 5/5!
Luktar lite som när man kommer in i en sån där affär där de säljer rökelser,
magiska stenar och kläder i sammet.
 
 

Långhelg och yoga!

Hejsan svejsan!
 
Just nu är jag på gott humör, för det har just blivit långhelg, och vi håller på att packa ihop våra prylar för att åka ut på landet och bo där tills vardagen kallar igen.
 
Jag ser fram emot en hel del jobb med husen, trevliga människor att umgås med, långa sovmorgonar och grillad mat!
 
Helgen som gick bestod ungefär av samma, och bilder från den kommer snart (jag ska packa med datorn).
 
I måndags gjorde jag något som jag velat göra sedan hösten 2013 - jag provade att gå på kundaliniyoga igen!
Jag började ju på yoga (riktig yoga där man sjunger mantran, bränner rökelse och där yogaläraren har turban), men då var det för tufft för min sjukdom så jag var tvungen att sluta efter bara tre gånger.
Nu är jag starkare, vad det nu beror på, och jag tyckte att jag kunde prova igen. Det har gått bra så här långt!
Passet var för mig ganska tufft så jag har haft träningsvärk i ryggen, magen, armarna, axlarna och så vidare och jag har väl känt mig något sämre i ett par dagar men inget dramatiskt. Så länge jag återhämtar mig inom ganska rimlig tid så kan det väl få ta lite längre än normalt då. Jag ska fortsätta prova resten av terminen och se hur det går och ifall det går bra så fortsätter jag i höst.
 
Jag provade ju att cykla också men det funkade nog inte eftersom jag kraschade stenhårt förra helgen. Tre gånger (minst) i veckan med stor påfrestning på muskler och kondition, vilket det blir för mig av normal cykling eftersom min kropp är i crappy skick, var en för tuff start.
Nu fokuserar jag på yogan och håller tummarna för att det går bättre!
 
Så här kan det annars se ut om man försöker ta en hoppbild men misslyckas:
 
1.
 
2.
 
3.
 
4.
 

  • Till bloggens startsida
  • RSS 2.0