Idas Dreadlocks-FAQ

 
 
Kan man tvätta håret med dreadlocks?
Ja, man inte bara kan utan bör tvätta håret regelbundet. Dreadlocks mognar snabbare ju renare och torrare de är, tvärt emot fördomen. Man bör tvätta sina dreads cirka 1-2 gånger i veckan med ett lämpligt schampoo.
 
Kan dreadlocks mögla?
Det är inte så vanligt, men det kan hända. För att dreadsen ska mögla krävs att de antingen är fuktiga för länge (att man inte låter dem torka ordentligt mellan tvättar), att det finns rester av vax, fett och dåligt valda hårprodukter i håret (vilket det inte ska göra) eller en kombination av dessa. Välvårdade, torra och rena dreadlocks möglar inte.
 
Vad händer om man får löss i sina dreadlocks?
Löss är en dreadheads nemesis, men det går att råda bot på. Eftersom man inte kan luskamma måste man helt enkelt vara betydligt mer envis och långdragen med det antilusmedel man väljer att använda. Som förebyggande åtgärd kan man använda mössa när man vistas i riskabla miljöer. Vissa menar att löss och ohyra föredrar vanliga hår framför dreads.
 
 
 
 
Är det sant att man hittade tusen nya insektsarter i Bob Marleys dreadlocks när han dog?
Nej.
 
Hur gör man dreadlocks?
De tre vanligaste metoderna är neglect (att helt enkelt sluta borsta håret), twist 'n' rip och backcomb.
Jag använde backcomb i kombination med virkning. Jag har inte använt vax, och kommer heller inte göra det i framtiden.
 
Måste man klippa av sina dreadlocks om man tröttnar på dem?
Nej, det måste man inte. Det går att kamma ut dem med mycket balsam och tålamod även om dreadsen är flera år gamla. Många väljer dock att klippa av dem för att det är snabbt och smidigt, och man kanske är sugen på en radikalt ny frisyr.
 
 
 
Hur länge kan man ha dreadlocks?
Man kan ha sina dreadlocks under resten av sitt liv om man vill det. Skillnaden mot vanligt hår är att dreads kan bli i princip hur långa som helst, i och med att man inte tappar något hår, så hårets växtcykel och genetiska längd tappar sin betydelse.
 
Kan man färga håret med dreadlocks?
Ja det går bra. Man måste bara vara extra noga med att få ut färgen ur dem!
 
 
 
Det kan hända att det kommer fler delar av det här inlägget i framtiden. Om ni undrar något så går det bra att ställa frågan i kommentarerna så ska jag svara så gott jag kan!
 
Bilderna är från pinterest (inte den på mig). Klicka på bilden för att komma till sidan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
  • Till bloggens startsida
  • RSS 2.0